Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/nikoskex/public_html/plugins/system/nrframework/NRFramework/SmartTags.php on line 87
Αλλεργική Ρινίτιδα

Τηλέφωνο

+30 23810 88.200

 

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι η πιο συχνή αλλεργική πάθηση και ένα από τα συχνότερα χρόνια νοσήματα αφού αφορά το 10% του ελληνικού πληθυσμού, ποσοστό πραγματικά μεγάλο. Σαν νόσος δεν είναι απειλητική για τη ζωή του ασθενούς, οι επιπτώσεις της ωστόσο στην ποιότητα ζωής του, στην προσωπική και επαγγελματική ζωή είναι μεγάλες.

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι η φλεγμονή του βλεννογόνου της μύτης. Η φλεγμονή είναι η αντίδραση ενός οργανισμού σε σωματίδια του αέρα που εισπνέει. Τα σωματίδια αυτά τα ονομάζουμε αλλεργιογόνα και τα συνηθέστερα είναι το γρασίδι, η γύρη των δέντρων, τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, οι τρίχες ζώων κ.α. Το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει τα αλλεργιογόνα ως επικίνδυνα μέσω ειδικών αντισωμάτων και έτσι γεννιέται η αλλεργική φλεγμονή. Με τη σειρά της, η αλλεργική φλεγμονή οδηγεί στην παραγωγή των συμπτωμάτων που αναφέρουμε πιο κάτω.

Η πάθηση μπορεί να είναι εποχιακή ή χρόνια. Η εποχική αλλεργική ρινίτιδα εμφανίζεται κυρίως την άνοιξη έως και το καλοκαίρι λόγω έξαρσης των αλλεργιογόνων (γύρη, δέντρα, χόρτα, ζιζάνια). Η χρόνια μορφή χαρακτηρίζεται από διαλείπουσα ή συνεχή ρινική συμπτωματολογία, που είναι το αποτέλεσμα αλλεργικής αντίδρασης χωρίς εποχιακή κατανομή. Η νόσος συνήθως εμφανίζεται κατά το τέλος της παιδικής ηλικίας, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και στην εφηβική ηλικία ή ακόμη και μεταγενέστερα. Σε έναν μεγάλο βαθμό υπάρχει οικογενειακό ιστορικό αλλεργίας, ενώ στο 30% η αλλεργική ρινίτιδα συνυπάρχει με αλλεργικό άσθμα.

Τα συμπτώματα μοιάζουν πολύ με αυτά του κοινού κρυολογήματος. Έτσι την πρώτη φορά που ένα παιδί θα προσβληθεί από την αλλεργική ρινίτιδα, πιθανόν θα νομίσετε ότι το παιδί κρυολόγησε. Όταν όμως τα συμπτώματα θα επιμείνουν, τότε ο γιατρός σας θα υποψιαστεί την αλλεργική ρινίτιδα και αφού θέσει την διάγνωση θα χορηγήσει την κατάλληλη αγωγή. Τα πιο συχνά συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας είναι τα εξής:

  • Κνησμός (φαγούρα) και πταρμοί (φτέρνισμα). Ο κνησμός εντοπίζεται στον ουρανίσκο του στόματος, στον λάρυγγα και πιο σπάνια στα αυτιά. Μπορεί να συνυπάρχει βραχνάδα της φωνής και ξηρός χαρακτηριστικός βήχας. Το φτέρνισμα είναι έντονο και έχει τη μορφή κρίσεων (πολλαπλά φτερνίσματα κάθε φορά). Αν παρατηρήσετε ένα παιδί με αλλεργική ρινίτιδα ακουμπά συχνά την παλάμη του χεριού του στην άκρη της μύτης και την πιέζει επειδή τον φαγουρίζει.
  • Μάτια με κνησμό, ερυθρότητα, οίδημα και δακρύρροια.
  • Καταρροή. Λόγω αλλεργικής αντίδρασης η μύτη εκκρίνει συνεχώς καθαρό και υδαρές υγρό που αναγκάζει τον ασθενή να ρουφάει και να φυσάει την μύτη του συχνά κατά την διάρκεια της ημέρας. Πολλές φορές αντί της έντονης καταρροής υπάρχει ρινική συμφόρηση (μπούκωμα) που δυσκολεύει τον ύπνο του ασθενούς, του φέρνει πονοκεφάλους και τον αναγκάζει να ανασαίνει από το στόμα. Σε πιο σοβαρές καταστάσεις ο ασθενής δεν έχει γεύση και οσμή. Στα παιδιά το μπούκωμα της μύτης μπορεί να οδηγήσει συχνά σε ωτίτιδα (μόλυνση του αυτιού).

Η διάγνωση της νόσου θα γίνει από το ιστορικό, την κλινική εξέταση και από διάφορα δερματικά τεστ που θα ανακαλύψουν το αλλεργιογόνο που προκαλεί την ρινίτιδα. Η αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας γίνεται κυρίως με την αποφυγή του αλλεργιογόνου. Βέβαια στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό είναι αδύνατον αφού σε αλλεργία π.χ. στη γύρη των δέντρων, οι γυρεόκοκκοι ταξιδεύουν 200 χιλιόμετρα μακριά με αποτέλεσμα να αποφεύγει κάποιος τα δέντρα αλλά όχι και την γύρη τους. Στην περίπτωση όμως αλλεργίας σε σκύλο ή γάτα μπορεί κάποιος να πάρει τα απαραίτητα μέτρα. Στις περιπτώσεις που δεν μπορούμε ν’αποφύγουμε το αλλεργιογόνο, θέση έχει η φαρμακευτική αγωγή. Χρησιμοποιούνται συχνά τα αντιϊσταμινικά. Υπάρχουν πολλές κατηγορίες αντιϊσταμινικών και τα νεώτερα (aerius, xozal κ.α.) προκαλούν πολύ λιγότερη υπνηλία σε σχέση με τα παλαιότερα ή καθόλου υπνηλία όπως μία νέα ουσία που κυκλοφόρησε στην χώρα μας αρχές του 2015, η bilastine (bilaz). Στην θεραπεία θέση έχουν και διάφορα αποσυμφορητικά όπως η ξυλομεταζολίνη (otrivin) και η οξυμεταζολίνη (ronal) που συμβάλλουν άμεσα και αποφασιστικά στην αποσυμφόρηση της μύτης. Τα συγκεκριμένα όμως αποσυμφορητικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για περισσότερο από 14 ημέρες διότι προκαλούν φαρμακευτική ρινίτιδα. Για πιο μακροχρόνια θεραπεία χρησιμοποιούνται τα κορτιζονούχα αποσυμφορητικά. Δυστυχώς δεν υπάρχει πλήρης ίαση της αλλεργικής ρινίτιδας. Στόχος είναι η υποχώρηση των συμπτωμάτων έτσι ώστε να μην επηρεάζεται η ποιότητα ζωής του ασθενή (δουλειά, σχολείο, καθημερινότητα). Όταν λοιπόν νιώσετε παρόμοια συμπτώματα συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν αρχίσετε οποιαδήποτε αγωγή μόνοι σας.

espa banners final