Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/nikoskex/public_html/plugins/system/nrframework/NRFramework/SmartTags.php on line 87
Στεφανιαία Νόσος

Τηλέφωνο

+30 23810 88.200

 

Η στεφανιαία νόσος, τα εγκεφαλικά επεισόδια και η περιφερική αγγειοπάθεια αποτελούν μορφές της καρδιαγγειακής νόσου. Στην Ευρώπη, τα καρδιαγγειακά νοσήματα προκαλούν ετησίως 4 εκατομμύρια θανάτους, εκ των οποίων άνω των 1,5 εκατομμυρίων αντιστοιχούν στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό ισοδυναμεί με το ήμισυ περίπου όλων των θανάτων στην Ευρώπη (48%). Στην χώρα μας σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας χάνονται κάθε χρόνο περίπου 8.500 Έλληνες από τη στεφανιαία νόσο και τις επιπλοκές της. Η Ελλάδα συγκριτικά είναι, δυστυχώς, η πρώτη χώρα μεταξύ των χωρών της δυτικής Ευρώπης με αυτά τα ποσοστά. Ακόμα και η γειτονική Αλβανία βρίσκεται σε καλύτερη θέση χωρίς να θέλω να προσβάλλω τους γείτονες, απλά υποτίθεται ότι είμαστε πιο ανεπτυγμένη σαν χώρα.

Τι είναι η όμως η καρδιά; Συνοπτικά θα σας αναφέρω ότι είναι μια καταπληκτική αντλία βάρους 300-350 γραμμαρίων η οποία στέλνει στις αρτηρίες μας 5 λίτρα αίμα το λεπτό! Η καρδιά επιτελεί περίπου 70 συστολές το λεπτό όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση ηρεμίας, αλλά μπορεί να φτάνει να επιτελεί ακόμα και 200 συστολές το λεπτό, όταν απαιτείται να αποστέλλει πολύ περισσότερο αίμα προς τις αρτηρίες. Σκεφτείτε ότι η καρδιά μας εκτελεί πάνω από 100.000 συστολές ανά 24ωρο, δηλαδή σε μια ζωή γύρω στα 75 χρόνια, η καρδιά μας συστέλλεται περίπου 3 δισεκατομμύρια φορές! Αποτελείται από 2 κόλπους, 2 κοιλίες και έχει 4 βαλβίδες (τριχλώχινα, πνευμονική, μιτροειδή και αορτική βαλβίδα). Ο καρδιακός μυς χρειάζεται οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες, τις οποίες παίρνει από τις στεφανιαίες αρτηρίες που αιματώνουν την καρδιά. Η συνάθροιση λιπιδίων και άλλων στοιχείων στο αγγειακό τοίχωμα (αρτηριοσκλήρυνση) αυτών των μικρών αρτηριών, έχει ως συνέπεια τη στένωση τους με αποτέλεσμα το έμφραγμα, την στηθάγχη ή ακόμα και τον αιφνίδιο θάνατο.

 

 

 

 

 

 

 

 

Η στεφανιαία νόσος μπορεί να εμφανισθεί με τις παρακάτω κλινικές μορφές:

  1. Σταθερή στηθάγχη
  2. Οξέα στεφανιαία σύνδρομα
  • Ασταθής στηθάγχη
  • Έμφραγμα μυοκαρδίου
  • Αιφνίδιος θάνατος

Όλοι οι παράγοντες κινδύνου που αναφέραμε μπορούν να τροποποιηθούν ρυθμίζοντας την υπέρταση, την χοληστερίνη, το σάκχαρο, διακόπτοντας το κάπνισμα, απώλεια βάρους για τους παχύσαρκους, καλή διατροφή και άσκηση. Οι παράγοντες κινδύνου που δεν τροποποιούνται και δεν τους έχουμε αναφέρει ως τώρα είναι η ηλικία (άνδρες >45 ετών, γυναίκες >55 ετών) και η κληρονομικότητα (εμφάνιση στεφανιαίας νόσου σε πατέρα ή αδελφό σε ηλικία κάτω από 55 ετών, σε μητέρα ή αδελφή σε ηλικία κάτω από 65 ετών). Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να προσέχουν παραπάνω και να ελέγχονται συνεχώς. Είναι γενικά αποδεκτό ότι η καλύτερη αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου είναι η πρόληψη της. Το να προλαμβάνει κανείς είναι πάντα καλύτερο από το να θεραπεύει. Εκεί έχουν ρίξει το βάρος οι ανεπτυγμένες χώρες και έτσι έριξαν τα ποσοστά θανάτων από στεφανιαία νόσο. Δυστυχώς στην χώρα μας τα ποσοστά ακόμη ανεβαίνουν. Η ενημέρωση γίνεται πλέον, ο Έλληνας ξέρει τους κινδύνους αλλά δεν έχει καταλάβει ακόμα την σημαντικότητα της πρόληψης. Ας ελπίσουμε αυτό ν’αλλάξει το συντομότερο δυνατό.
Η Στεφανιαία Νόσος όπως αναφέραμε εκδηλώνεται με τη σταθερή στηθάγχη και τα οξέα στεφανιαία σύνδρομα ( ασταθή στηθάγχη, έμφραγμα μυοκαρδίου και αιφνίδιο θάνατο). Σταθερή στηθάγχη, ή αλλιώς και στηθάγχη προσπάθειας, είναι ο οπισθοστερνικός πόνος που εμφανίζεται κατά την προσπάθεια (σε κάποια δραστηριότητα) και υποχωρεί γρήγορα με τη διακοπή της. Η στηθάγχη παρουσιάζεται όταν οι απαιτήσεις του μυοκαρδίου σε οξυγόνο είναι αυξημένες αλλά η κυκλοφορία δεν μπορεί να το προσφέρει λόγω των στενωμένων στεφανιαίων αρτηριών. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 250.000 άνθρωποι υποφέρουν από στηθάγχη και κάθε χρόνο 16.000 νέα περιστατικά σταθερής στηθάγχης προστίθενται στον προσβεβλημένο πληθυσμό.
Η στηθάγχη αρχίζει στην οπισθοστερνική περιοχή, περιγράφεται ως αίσθημα συσφυκτικού πόνου, πίεσης, καύσου ή πνιγμονής και μπορεί να αντανακλά στα δύο χέρια, στην περιοχή του τραχήλου, της κάτω γνάθου, στη μεσοπλάτια χώρα και στο επιγάστριο. Αν ο ασθενής βρίσκεται σε κίνηση, ο πόνος τον αναγκάζει να σταματήσει. Ορισμένες φορές, όταν ο πόνος είναι έντονος, παρουσιάζονται ιδρώτας, ναυτία ή εμετός. Η στηθάγχη υποχωρεί με την ανάπαυση, την απομάκρυνση του εκλυτικού παράγοντα που την προκαλεί ή τη χορήγηση υπογλωσσίων δισκίων νιτρογλυκερίνης.

 

 

 

 

 

 

 

Οι εκλυτικοί παράγοντες της στηθάγχης είναι:
• Κόπωση
• Το άγχος και οι έντονες συναισθηματικές καταστάσεις
• Επώδυνες καταστάσεις
• Έκθεση σε έντονο ψύχος.
• Βαρύ γεύμα
Στην ουσία ο πόνος από στηθάγχη είναι προειδοποιητικό σημάδι ότι ο καρδιακός μυς δεν λαμβάνει επαρκώς οξυγονωμένο αίμα λόγω στένωσης στεφανιαίας αρτηρίας από ουσίες «φορτωμένες» με χοληστερόλη, οι οποίες ονομάζονται πλάκες. Η στηθάγχη δεν είναι συνεχόμενος πόνος αλλά λίγων λεπτών που υφίεται ύστερα από την επίδραση του εκλυτικού παράγοντα. Ο πόνος στο στήθος, πάντως, δεν συνεπάγεται πάντοτε εκδήλωση στηθάγχης. Πιθανές αιτίες της δυσφορίας στον θώρακα συμπεριλαμβάνουν την παλινδρόμηση του όξινου στομαχικού υγρού, κάποιο «τράβηγμα» ή έκταση μυός, τη χολολιθίαση, τη φλεγμονή στους χόνδρους των πλευρών, αλλά και προβλήματα στην περιοχή της σπονδυλικής στήλης. Πάντως, οποιαδήποτε αίσθηση δυσφορίας στο στήθος επιβάλλει άμεση εξέταση από τον γιατρό σας.
Σε πολλούς ασθενείς με στηθάγχη το ηλεκτροκαρδιογράφημα ηρεμίας είναι φυσιολογικό. Στο ηλεκτροκαρδιογράφημα προκύπτουν ευρήματα όταν γίνεται στην διάρκεια του πόνου. Η καλύτερη μέθοδος για την διάγνωση και την εκτίμηση της στηθάγχης και γενικότερα της στεφανιαίας νόσου είναι η δοκιμασία κόπωσης που γίνεται σε καρδιολόγο ο οποίος θα εκτιμήσει τα ευρήματα.
Ο όρος Οξέα Στεφανιαία Σύνδρομα (ΟΣΣ) χρησιμοποιείται για να περιγράψει το φάσμα των κλινικών διαταραχών που προκαλούνται από την οξεία ισχαιμική καρδιακή νόσο και περιλαμβάνει την ασταθή στηθάγχη, το έμφραγμα του μυοκαρδίου και τον αιφνίδιο θάνατο. Στην ουσία αυτές οι μορφές διαφέρουν μόνο στις αλλαγές στο ηλεκτροκαρδιογράφημα και στην αύξηση των καρδιακών ενζύμων εκτός φυσικά από τον αιφνίδιο θάνατο που δεν αφήνει πολλά περιθώρια σκέψης και όλοι καταλαβαίνετε τι σημαίνει.. Οι δυο πρώτες καταστάσεις(ασταθής στηθάγχη και έμφραγμα) τροφοδοτούν με 2 εκατομμύρια εισαγωγές τα νοσοκομεία και το 30% όλων των θανάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε έτος. Τα ΟΣΣ οφείλονται στη ρήξη αθηρωματικής πλάκας με συνέπεια τη δημιουργία θρόμβου (εικόνα 1), με αποτέλεσμα την απόφραξη του αγγείου. Το έμφραγμα τού μυοκαρδίου προσβάλλει συνήθως τούς άνδρες (με αναλογία 5 προς 1 σε σχέση με τις γυναίκες) στην ηλικία μεταξύ 50 και 60 ετών. Πρέπει να σημειώσουμε ακόμη τη μεγαλύτερη συχνότητα και βαρύτητα τού εμφράγματος στα διαβητικά άτομα.

Η σταθερή στηθάγχη όπως προανέφερα είναι η στηθάγχη πού εμφανίζεται κατά την κόπωση. Η ασταθής στηθάγχη, σε αντιδιαστολή με την σταθερή, είναι η στηθάγχη πού εμφανίζεται σε ηρεμία. Έμφραγμα του μυοκαρδίου λέγεται η αιφνίδια διακοπή της κυκλοφορίας του αίματος σε κάποια από τις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς. Αυτό έχει ως συνέπεια την πολύ σοβαρή ισχαιμία και συνήθως νέκρωση του αντίστοιχου τμήματος της καρδιάς πού αιματώνεται από την αποφραγμένη στεφανιαία αρτηρία του. Το έμφραγμα χωρίζεται σε έμφραγμα χωρίς ανάσπαση του ST και σε έμφραγμα με ανάσπαση ST αλλά αυτά δεν αφορούν εσάς αλλά τον γιατρό που σας αντιμετωπίζει. Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος είναι ό φυσικός και απρόσμενος θάνατος λόγω καρδιακών αιτίων, με απότομη απώλεια των αισθήσεων, μέσα σε διάστημα μιας ώρας από την έναρξη των συμπτωμάτων.
Πολλοί που έπαθαν έμφραγμα αναφέρουν πως ακόμη και μέρες πριν, παρουσίασαν κάποιο προειδοποιητικό σύμπτωμα! Η καρδιά τους, δηλαδή, έστειλε προμηνύματα ώρες ή και μέρες πριν την εκδήλωση του εμφράγματος. Είναι πιθανό ένας ασθενής να παρουσιάσει προειδοποιητικά συμπτώματα ακόμη και δεκαπέντε μέρες πριν το έμφραγμα, ενώ κάποιος άλλος να μην παρουσιάσει κανένα. Εκτιμάται ότι το 20% των ασθενών που παρουσιάζουν έμφραγμα είχαν κάποιο προειδοποιητικό σύμπτωμα τις προηγούμενες μέρες. Τα προειδοποιητικά συμπτώματα που αναφέρθηκαν αφορούν εξίσου τους άνδρες και τις γυναίκες. Πρόκειται για "καμπανάκι" κινδύνου που κανείς δεν πρέπει να αγνοήσει, αν θέλει να προφυλάξει την καρδιά και τη ζωή του. Διαβάστε λοιπόν ποια είναι τα σήματα κινδύνου της καρδιάς και τι πρέπει να κάνετε μόλις τα αντιληφθείτε. Μέρες πριν το έμφραγμα μυοκαρδίου τα σήματα κινδύνου είναι πλάκωμα ή σφίξιμο στο στήθος, ένα "χταπόδι" που τους σφίγγει το στήθος, πόνος που "χτυπάει" στο στήθος, στην πλάτη και συνδυάζεται με μούδιασμα στο αριστερό χέρι, πόνος και στις δύο ωμοπλάτες, καθώς και στα δύο χέρια, πόνος στο λαιμό και μούδιασμα στο κάτω σαγόνι, ακόμη και πόνος στο στομάχι.
Η πιθανότητα θανάτου από έμφραγμα είναι ανάλογη της «ηλικίας» του ασθενούς. Το ήμισυ των θανάτων επέρχεται κατά την πρώτη ώρα, γι’ αυτό και απαιτείται άμεση επίκληση βοήθειας, οργανωμένη μεταφορά και άμεση έναρξη θεραπευτικών ενεργειών στο νοσοκομείο γιατί σε περιπτώσεις τέτοιες ο χρόνος είναι ζωή!. Ασθενείς με προϊστορία ή προδιάθεση οφείλουν να έχουν σε πρώτη ζήτηση ένα προγενέστερο ηλεκτροκαρδιογράφημα, να μην αναζητήσουν με την έναρξη του πόνου τον γιατρό τους αλλά το ασθενοφόρο και να λάβουν ένα υπογλώσσιο δισκίο νιτρογλυκερίνης.

espa banners final