Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/nikoskex/public_html/plugins/system/nrframework/NRFramework/SmartTags.php on line 87
Αντιβίωση όπως λέμε Καραμέλα

Τηλέφωνο

+30 23810 88.200

 

Από το 1929 που ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ ανακάλυψε την πενικιλίνη θεωρήθηκε ότι ανακάλυψε και τη σωτηρία της ανθρωπότητας, καθώς αναμφισβήτητα τα αντιβιοτικά έσωσαν εκατομμύρια ανθρώπους τον περασμένο αιώνα και συνεχίζουν να το κάνουν μέχρι και σήμερα. Η θριαμβολογία όμως σκιάζεται από την επανεμφάνιση ασθενειών που υποτίθεται ότι είχαν εξαλειφθεί και αυτό οφείλεται αποκλειστικά στην αλόγιστη χρήση των φαρμάκων αυτών. Κατάχρηση είναι η χορήγηση του αντιβιοτικού σε περιπτώσεις όπου δεν είναι δραστικό (π.χ. ιογενείς λοιμώξεις) και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το ενδεδειγμένο. Πολλοί πιστεύουν ότι αρρωσταίνουν συχνά επειδή δεν παίρνουν συχνά αντιβίωση, κάτι το οποίο είναι εντελώς λάθος. Κάθε άνθρωπος παθαίνει 3-4 ιώσεις κάθε χρόνο, αλλά η συμπτωματολογία είναι περίπου η ίδια.

 

Η ίωση ΔΕΝ αντιμετωπίζεται ποτέ με αντιβιοτικά. Τα αντιβιοτικά δεν βοηθούν στην πρόληψη των ιώσεων. Συχνά επίσης, ακούγεται ότι τα αντιβιοτικά χορηγούνται ώστε μια ιογενής λοίμωξη να μην εξελιχθεί σε μικροβιακή, επίσης λάθος: Τα αντιβιοτικά δεν προλαμβάνουν μια μικροβιακή λοίμωξη. Με τη λήψη αντιβιοτικών για λοιμώξεις που οφείλονται σε ιούς, δίνουμε την ευκαιρία σε μικρόβια που φιλοξενούνται στο σώμα μας και αποτελούν τις λεγόμενες φυσιολογικές χλωρίδες μας, να αναπτύξουν κώδικες αντοχής στα χορηγούμενα αντιβιοτικά. Δυστυχώς, αυτές τις πληροφορίες μπορούν να τις μεταβιβάσουν εύκολα σε παθογόνα μικρόβια που πιθανόν να μας προσβάλλουν στο μέλλον. Έτσι, το αντιβιοτικό μας (και όλα τα συγγενή του) θα είναι ανενεργό όταν το χρειαστούμε. Το μέλλον φαντάζει ακόμη πιο ζοφερό, αφού δεν πρόκειται να υπάρξει νέο αντιβιοτικό, τουλάχιστον για τα επόμενα 15 χρόνια.Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Ασθενειών στη Στοκχόλμη (ΕCDC) αναφορικά με την κατανάλωση αντιβιοτικών στις χώρες-μέλη της Ε.Ε., η χώρα μας καταλαμβάνει την πρώτη θέση και με μεγάλη διαφορά (μην παραπονιόμαστε, έχουμε και πρωτιές τελικά).

Δείτε λοιπόν παρακάτω κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία:

  • Ο Έλληνας παίρνει αντιβίωση για κοινό κρυολόγημα στο 75% με συνταγή γιατρού!
  • 65% των παιδιών έχουν λάβει αντιβιοτικά για ιώσεις ύστερα από συναίνεση του παιδιάτρου στις πιέσεις των γονέων.
  • 75% των αντιβιοτικών λαμβάνονται για λοιμώξεις του αναπνευστικού, 70% των λοιμώξεων αυτών ΔΕΝ χρειάζονται αντιβιοτικά.
  • 95% των ενήλικων Ελλήνων παίρνουν αντιβίωση για ιογενή φαρυγγο-αμυγδαλίτιδα.
  • 60% των οικιακών φαρμακείων περιλαμβάνουν αντιβιοτικά
  • 20% μέχρι 40% των Ελληνίδων δίνουν αντιβίωση στα παιδιά τους χωρίς συμβουλή γιατρού.

Με λύπη βέβαια διαπιστώνω ότι στην αλόγιστη χρήση των αντιβιωτικών συμβάλλουν σε μεγάλο ποσοστό κυρίως οι επαγγελματίες υγείας (συνάδελφοι γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων). Βάση έρευνας του ΚΕΕΛΠΝΟ το 2007 το 25% των Ελλήνων πήρε αντιβίωση για ιογενείς λοιμώξεις, το 2009 το ποσοστό ανέβηκε στο 47%, ενώ το 2011 το 57%, δηλαδή οι παραπάνω από τις μισές ιώσεις στην Ελλάδα αντιμετωπίστηκαν με αντιβίωση! Η χώρα μας δυστυχώς θα έλεγα ότι είναι η "χαρά" της αντιβίωσης και των φαρμακευτικών εταιρειών που τις παράγουν! Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει ξεκινήσει έναν τεράστιο αγώνα μείωσης της άσκοπης χρήσης των αντιβιοτικών!

Τέτοια προσπάθεια έγινε στην Γαλλία από το 2002 εως το 2007 με θεαματικά αποτελέσματα. Η χρήση εξωνοσοκομειακής χρήσης της αντιβίωσης μειώθηκε 45%, στο μισό δηλαδή! Τέλος να υπενθυμίσω κάτι που ξεχνάμε όλοι οι Έλληνες:

Η χρήση αντιβίωσης για οποιαδήποτε νόσο κρίνεται απαραίτητη ΜΟΝΟ από γιατρό και όχι από τον φαρμακοποιό, τον γείτονα ή τον δάσκαλο.

 

espa banners final