Τηλέφωνο

+30 23810 88.200

Διαιτολογικές συστάσεις για υπερουριχαιμία - Υψηλό ουρικό οξύ

Οι ακόλουθες συστάσεις απευθύνονται σε άτομα με αυξημένο ουρικό οξύ, που πρέπει να ακολουθήσουν δίαιτα χαμηλή σε πουρίνες. Οι πουρίνες είναι τμήμα των πρωτεϊνών των τροφών που μετατρέπονται σε ουρικό οξύ στον οργανισμό μας. Η αύξηση ουρικού οξέος μπορεί να οφείλεται σε υπερπαραγωγή πουρινών ή σε μειωμένη απέκκριση ουρικού οξέος από τους νεφρούς και μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση ουρικής αρθρίτιδας (ποδάγρας).

Γενικές συστάσεις:

  • Αποφύγετε τα πλούσια σε πουρίνες τρόφιμα.
  • Αυξήστε την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε υδατάνθρακες (ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, φρούτα).
  • Μειώστε την πρόσληψη λιπαρών από τη διατροφή σας. Επιλέξτε άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα και τυριά.
  • Μειώστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και προτιμήστε πουλερικά και ψάρια στις ποσότητες που ορίζονται από το διαιτολόγο.
  • Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ.
  • Αυξήστε την κατανάλωση υγρών στη διάρκεια της μέρας (νερά, χυμοί φρούτων). Πρέπει να χορηγούνται σε ποσότητες μεγαλύτερες από 3 λίτρα την ημέρα για να αυξήσουν την απέκκριση του ουρικού οξέος και να μειώσουν τον κίνδυνο νεφρολιθιάσεως.
  • Προσπαθήστε να αποκτήσετε σταδιακά και να διατηρήσετε ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος. Αποφύγετε απότομη απώλεια βάρους.
  • Αποφύγετε μεγάλα και βαριά γεύματα αργά τη νύχτα.

 

Μπορείτε άνετα:

Μειωμένη περιεκτικότητα σε πουρίνες

  • Ψωμί, ζυμαρικά, πατάτες, ρύζι, λαχανικά (εκτός αυτών με μέτρια περιεκτικότητα σε πουρίνες)
  • Χορτόσουπες, τουρσιά, ελιές, μπαχαρικά, καρυκεύματα, ξύδι.
  • Γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι, τυρί) με χαμηλά λιπαρά, αυγά, μέλι.
  • Φρούτα, χυμοί φρούτων,φιστίκια,ποπ κορν.

 

Μπορείτε με μέτρο:

Μέτρια περιεκτικότητα σε πουρίνες

  • Ελαιόλαδο, βούτυρο, μαργαρίνη, μαγιονέζα, ζάχαρη, γλυκά, παγωτό, ζελέ, μαρμελάδα, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα.
  • Κρέας 90-120 γραμ./μερίδα (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι, πουλερικά)
  • Ψάρια (εκτός των απαγορευμένων), οστρακοειδή.
  • Σπαράγγια, σπανάκι, φασόλια, φακές, αρακάς, κουκιά, μανιτάρια, ντομάτα, κουνουπίδι.
  • Καφές, κακάο, τσάι, ανθρακούχα αναψυκτικά, σοκολάτα (με μέτρο).

 

Αποφεύγετε πάση θυσία:

Αυξημένη περιεκτικότητα σε πουρίνες

  • Συκώτι, σπλήνα, νεφρά, γλυκάδια, μυαλά, τηγανητά και όλα τα σνακ.
  • Σούπες κρέατος, ψαριού, κοτόπουλου και σάλτσα από κρέας.
  • Αντζούγες, σαρδέλες, γαύρος, ρέγγα, σκουμπρί, αυγοτάραχο, χτένια, μύδια, μαρίδα, γαρίδες, χταπόδι, αστακός.
  • Κυνήγια (πέρδικα, λαγός), χήνα.
  • Αμύγδαλα, μαγιά.

espa banners final