Τηλέφωνο

+30 23810 88.200
  • Νικόλαος Κ. Καλαϊτζόγλου

    Ειδικός Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής


    Μετεκπαιδευθείς στον Σακχαρώδη Διαβήτη
  • "Ουκ ένι ιατρικήν είδέναι, όστις μη οίδεν ό,τι εστίν άνθρωπος"

    Ιπποκράτης (460-377 π.Χ.), Πατέρας της Ιατρικής
  • Νικόλαος Κ. Καλαϊτζόγλου

    Ειδικός Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής


    Μετεκπαιδευθείς στον Σακχαρώδη Διαβήτη

 

Μπορεί να είναι εύγευστη και να σας αρέσει ιδιαίτερα ωστόσο μία μπριζόλα στα κάρβουνα, μόνο αθώα δεν είναι, καθώς μπορεί να περιέχει τόσα καρκινογόνα, όσα περιέχουν και 600 τσιγάρα!!!

Απίστευτο και όμως αληθινό, όπως υπογραμμίζει ο Δρ. Γεώργιος Μπόσκου,Επίκουρος Καθηγητής Χαροκόπειου Πανεπιστημίου,προτρέποντάς μας να μην ξεροψήνουμε τα τρόφιμα και σε κάθε περίπτωση να τα συνοδεύουμε με σαλάτες εποχής οι οποίες είναι γεμάτες με αντιοξειδωτικά αλλά και να μαρινάρουμε τα κρέατα.Κατά τη διαδικασία του ψησίματος,όπως εξηγεί ο καθηγητής, αναπτύσσονται ετεροκυκλικές αμίνες και πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAH),οι οποίοι αποτελούν σοβαρούς προ-οξειδωτικούς και καρκινογόνους παράγοντες.Ο καθηγητής μας προτρέπει να μην ψήνουμε τα τρόφιμα σε «γυμνή» φλόγα.«Το ψήσιμο στη θράκα είναι πραγματικά μία επιβλαβής πρακτική.Οι ετεροκυκλικές αμίνες παράγονται κυρίως σε κρέατα με λίγα λιπαρά και με ευαίσθητες πρωτεΐνες, όπως είναι τα πουλερικά και τα ψάρια.Ωστόσο, υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα πιο σοβαρό:το λίπος που στάζει στη θράκα πυρολύεται και από τον καπνό του παράγονται πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες (που είναι πολύ πιο επικίνδυνοι από τις ετεροκυκλικές αμίνες), οι οποίοι επαναδιαλύονται στον υπόλοιπο λιπαρό ιστό του κρέατος.» Έχει υπολογιστεί ότι μια μπριζόλα στα κάρβουνα έχει τόσα καρκινογόνα, όσα έχουν 600 τσιγάρα! Ευτυχώς που το πεπτικό σύστημα είναι πιο ανθεκτικό από το αναπνευστικό. Οπότε τρώμε χωρίς να ξεροψήνουμε γιατί βλάπτουμε την υγεία μας!

 

πηγή: msdhealthnews.gr

espa banners final