Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/nikoskex/public_html/plugins/system/nrframework/NRFramework/SmartTags.php on line 87
Αύξηση των αυτοκτονιών στην χώρα μας...

Τηλέφωνο

+30 23810 88.200

 

Αύξηση κατά 53% στις αυτοκτονίες, εμφανίζει η χώρα μας το διάστημα 1980 μέχρι 2013, γεγονός που τις δίνει μία παγκόσμια αρνητική πρωτιά σε όλο τον κόσμο.
Άμεσα όμως συνδεδεμένες σαν μία γροθιά, είναι η ανεργία και οι αυτοκτονίες, μία σύνδεση που αποδεικνύεται στατιστικά και αξιόπιστα, σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα.
Τα παραπάνω υπογράμμισε μεταξύ άλλων σε συνέδριο Mental Health, ο Ομότιμος καθηγητής Γενικής και Κοινωνικής Ψυχιατρικής στο πανεπιστήμιο Αθηνών κ.Μιχάλης Μαδιανός. Σημαντική επίσης, είναι η διαπίστωση, σύμφωνα με τον καθηγητή, ότι ένας ασθενής παραμένει αβοήθητος από 15-20 μήνες έως ότου ζητήσει βοήθεια από έναν ειδικό γιατρό. Στην αδήριτη ανάγκη για αλλαγή ψυχιατρικής κουλτούρας και για δημιουργία ενός σχεδίου δράσης με διεθνή συμμετοχή για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η οποία δημιούργησε σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας, αναφέρθηκε ο ψυχίατρος ψυχαναλυτής καθηγητής Κοινωνικής Ψυχιατρικής στο Πάντειο πανεπιστήμιο επιστημονικός Διευθυντής του ΕΠΑΨΥ κ. Στέλιος Στυλιανίδης.

Ο καθηγητής επεσήμανε ότι υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση στον πληθυσμό σε θέματα ψυχικής υγείας εξαιτίας της κρίσης, ενώ παράλληλα, επιβαρυντικό επίσης είναι το γεγονός ότι υπάρχουν συνεχείς μειώσεις στις δαπάνες υγείας, Την ίδια ώρα, ο αποϊδρυματισμός είναι κατακερματισμένος και δεν έχουμε εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό για τα ψυχιατρικά νοσοκομεία. Ως αποτέλεσμα της ύφεσης παρατηρείται ότι οι χρόνιοι ασθενείς μείωσαν κατά 30% τις επισκέψεις τους στους γιατρούς ενώ άλλοι μείωσαν τις δόσεις στις θεραπείες τους ή ακόμα έφτασαν στο σημείο να τις σταματήσουν.

Ένα άλλο στοιχείο που είναι χαρακτηριστικό στη χώρα μας, είναι ότι το 85% των ασθενών που βγαίνουν από τα ψυχιατρεία, δεν παραπέμπονται πουθενά καθώς δεν υπάρχει καμία δυνατότητα διατομεακής φροντίδας και σύνδεσης με την Πρωτοβάθμια ΦροντίδαΥ. Απαιτούνται ρεαλιστικοί σχεδιασμοί με χρηματοδότηση και δεν είναι δυνατόν, με κάθε αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να αλλάζει και το πλαίσιο.
Στο Πάντειο μάλιστα υπάρχει ειδική ομάδα ενδυνάμωσης για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, ενώ ο καθηγητής αναφέρθηκε τέλος στο παράδειγμα της Πορτογαλίας, η οποία σε αντίθεση με την Ελλάδα, και παρά τα επίσης μεγάλα οικονομικά της προβλήματα, κατάφερε να δώσει μία συνέχεια στον τομέα της ψυχικής υγείας.

 

πηγή: msdhealthnews.gr

espa banners final