Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/nikoskex/public_html/plugins/system/nrframework/NRFramework/SmartTags.php on line 87
Αναγνώριση επικίνδυνων σπίλων στο σώμα μας...

Τηλέφωνο

+30 23810 88.200

 

Περισσότεροι από 50.000 Ευρωπαίοι εμφανίζουν κάθε χρόνο, επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος, ενώ χιλιάδες άνθρωποι ετησίως έρχονται αντιμέτωποι με τη θλιβερή διαπίστωση ότι «εκείνη η ελιά» έχει από καιρό δυστυχώς μετατραπεί σε μελάνωμα. Ως γνωστό, καταλληλότερη λύση για την αποφυγή μιας τέτοιας επικίνδυνης εξέλιξης αποτελεί η προληπτική εξέταση του δέρματος. Και τα τελευταία χρόνια, αυτή η λύση γίνεται πιο προσιτή από ποτέ.

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV), στο πλαίσιο της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης του κόσμου για την έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος οργανώνει, από το 2000 και κάθε χρόνο, την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος» σε διάφορες χώρες (στην χώρα μας γιορτάζεται στο τέλος Μαΐου).

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αναφορικά με την εξέταση σε πρώτη φάση, γίνεται Ανάγνωση “ύποπτης” βλάβης του δέρματος. Συγκεκριμένα, κατά την εξέταση των μελαγχρωματικών βλαβών του δέρματος ή των σπίλων, υπάρχουν μερικά σημεία που θα πρέπει να προσέξουμε. Τα σημεία αυτά βοηθούν κατά την αυτοεξέταση, καθώς δείχνουν εάν πρόκειται για μια καλοήθη, συνηθισμένη μελαγχρωματική βλάβη ή για μια ύποπτη μελαγχρωματική βλάβη, δηλαδή βλάβη που θα πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω από τον δερματολόγο.
Οι καλοήθεις μελαγχρωματικές βλάβες του δέρματος συνήθως είναι συμμετρικές, δηλαδή εάν ζωγραφίσουμε ένα σταυρό πάνω από τη βλάβη, η τελευταία χωρίζεται σε τέσσερα ίσα τεταρτημόρια. Εάν αυτό δεν ισχύει, η βλάβη είναι ασύμμετρη. Μια ασύμμετρη βλάβη μπορεί να αποτελεί ένδειξη ύποπτης μελαγχρωματικής βλάβης. Θα πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη την πιθανότητα μελανώματος, εάν παρατηρηθούν αλλαγές στη περιφέρεια της μελαγχρωματικής βλάβης.
Τα μελανώματα συχνά έχουν ακανόνιστα όρια με προεκβολές στην περιφέρειά τους, ενώ οι καλοήθεις μελαγχρωματικές βλάβες έχουν ομαλά όρια. Αλλαγές στο χρώμα της μελαγχρωματικής βλάβης είναι και αυτό ένα ύποπτο σημείο. Η αξιολόγηση του χρώματος αποτελεί πράγματι μια από τις σημαντικότερες πτυχές στην κλινική διάγνωση του μελανώματος. Οι πιο σημαντικές παράμετροι είναι η συμμετρία, η ομοιογένεια του χρώματος καθώς και ο αριθμός των διαφορετικών χρωμάτων που υπάρχουν. Ένα μελάνωμα έχει συχνά διαφορετικά χρώματα σε περίπλοκη ή ανώμαλη κατανομή. Εκτός από τις διάφορες αποχρώσεις του καφέ, μπορεί να υπάρξει συνδυασμός κόκκινου, γκρι, λευκού, ροζ, και μαύρου χρώματος.
Η διάμετρος μιας μελαγχρωματικής βλάβης αποτελεί με τη σειρά της μια σημαντική παράμετρο. Στο μελάνωμα, η διάμετρος συνήθως ξεπερνά τα 6mm. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν εύκολα να απομνημονευθούν χάρη στον κανόνα ABCDΕ όπου το Α αντιστοιχεί στη λέξη Asymmetry / ασυμμετρία, το B στη λέξη Border / περιφέρεια της βλάβης, επίσης το C στη λέξη Colour / χρώμα, το D στη λέξη Diameter / διάμετρος και το Ε στη λέξη Εvolution (ή Εlevation) / αλλαγές στο χρώμα, στο σχήμα ή στο μέγεθος και συμπτώματα όπως φαγούρα ή αιμορραγία. Έτσι, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η πιθανότητα μελανώματος όταν βλέπουμε μια ασύμμετρη μελαγχρωματική βλάβη του δέρματος, με ακανόνιστα όρια και διάφορα χρώματα. Συνήθως, η διάμετρος του ξεπερνά τα 6mm.
Εκτός από τα χαρακτηριστικά που συγκεντρώνονται σε αυτόν τον μνημοτεχνικό κανόνα, υπάρχουν και άλλα ύποπτα σημεία, π.χ. αύξηση του μεγέθους των μελαγχρωματικών βλαβών, εμφάνιση υποστροφής στο εσωτερικό της μελαγχρωματικής βλάβης, εξαφάνιση των γραμμών του δέρματος, απολέπιση, εμφάνιση φλεγμονώδους ζώνης γύρω από τη βλάβη, εμφάνιση κρούστας ή αιμορραγίας και τάση της βλάβης να μαλακώνει ή να σκληραίνει. Ορισμένα μελανώματα αναπτύσσονται πολύ γρήγορα και εισχωρούν βαθιά στο δέρμα. Η διάμετρός τους ενδεχομένως να είναι μικρότερη των 6mm και έχουν ομοιόμορφο χρώμα (κυρίως καφέ-μαύρο) και συνήθως έντονες προεξοχές. Γι' αυτό και μοιάζουν με μικρά ογκίδια που εμφανίζονται ξαφνικά, σκληραίνουν και στο τέλος κοκκινίζουν ή αιμορραγούν.
Η εξέταση του δέρματος αποτελεί το βασικό όπλο στη μάχη κατά του καρκίνου του δέρματος, ενώ η αυτοεξέταση, είναι εξαιρετικά σημαντική, αλλά η τακτική εξέταση από γιατρό κάθε 6 με 12 μήνες, δικαιολογείται ενδεχομένως μόνο σε ενήλικες με προσωπικό ιστορικό δερματικού καρκίνου και σε ασθενείς που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Οι οργανώσεις για την πρόληψη του καρκίνου δεν φαίνεται να συμφωνούν όσον αφορά στην αξία της εξέτασης. Ορισμένοι προτείνουν την τακτική εξέταση, άλλοι πιστεύουν ότι αυτή ωφελεί μόνο τις ομάδες υψηλού κινδύνου.
Στις ΗΠΑ, εθελοντές της Αμερικανικής Δερματολογικής Εταιρείας οργανώνουν προγράμματα μαζικής εξέτασης σε νοσοκομεία και τοπικές κλινικές, από το 1995. Οι δερματολόγοι εξετάζουν τις δερματικές βλάβες και σε περίπτωση ύποπτης βλάβης, συνιστούν στον ασθενή να συμβουλευτεί τον προσωπικό γιατρό του.
H Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ) με υποστηρικτή τα δερματολογικά εργαστήρια της La Roche-Posay, δημιούργησαν το site αυτοεξέτασης www.myskincheck.gr με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση των μελανωμάτων.
Το www.myskincheck.gr , προσφέρει αυτοεξέταση των ύποπτων σπίλων με την μέθοδο ABCDE και χρήσιμες συμβουλές αξιολόγησης του προσωπικού βαθμού κινδύνου. Χάρη σε αυτόν τον δερματολογικό οδηγό, μπορεί ο καθένας να χαρτογραφήσει τα ύποπτα σημάδια και τους σπίλους πολύ απλά και εύκολα. Οπότε:

Προσοχή στον ήλιο αλλά και στην αναγνώριση των «ένοχων» σπίλων.

 

πηγή: msdhealthnews.gr

espa banners final