Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/nikoskex/public_html/plugins/system/nrframework/NRFramework/SmartTags.php on line 87
Ακίνδυνο το ηλεκτρονικό τσιγάρο...

Τηλέφωνο

+30 23810 88.200

 

Στροφή στο Ηλεκτρονικό Τσιγάρο προτείνουν τώρα οι επιστήμονες, εκτιμώντας ότι η χρήση του, δεν επηρεάζει την οξυγόνωση της καρδιάς και δεν προκαλεί άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στην στεφανιαία κυκλοφορία. Τα συμπεράσματα αυτά, προέκυψαν από το Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας στο Άμστερνταμ, σύμφωνα με το οποίο, σε μελέτη που παρουσιάστηκε, έγινε γνωστό, ότι η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, δεν επηρεάζει την οξυγόνωση της καρδιάς και δεν προκαλεί άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στην στεφανιαία κυκλοφορία.

Ο κύριος ερευνητής της μελέτης, η οποία ήδη αναδημοσιεύθηκε στο TheHeart.Org που είναι από τα μεγαλύτερα καρδιολογικά sites παγκοσμίως, ο Δρ Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, στην παρουσίασή του υπογράμμισε: « Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξέτασε τις επιπτώσεις της χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων στην στεφανιαία κυκλοφορία». «Γνωρίζουμε», συνέχισε, «ότι το κάπνισμα έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις, μειώνοντας την ικανότητα των στεφανιαίων αρτηριών για την παροχή αίματος προς την καρδιά, και ο σκοπός μας ήταν να ελέγξουμε αν η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων έχει παρόμοια αποτελέσματα».

Στη μελέτη, εξετάστηκε η στεφανιαία μικροκυκλοφορία μετά τη χρήση ηλεκτρονικού και παραδοσιακού τσιγάρου σε 60 εθελοντές, 30 από τους οποίους ήταν καπνιστές και 30 ατμιστές. Μετά το κάπνισμα δύο τσιγάρων, οι ερευνητές παρατήρησαν μια μείωση 16% στην μέγιστη στεφανιαία ροή του αίματος και μια αύξηση 19% της αντίστασης της ροής του αίματος. Ωστόσο, μετά τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, δεν παρατηρήθηκε καμία διαφορά τόσο στην στεφανιαία ροή του αίματος όσο και στην αντίσταση της ροής του αίματος σε σύγκριση με τη βασική μέτρηση. «Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και δείχνουν, ότι σε αντίθεση με τον καπνό, η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων δεν επηρεάζει την οξυγόνωση της καρδιάς», δήλωσε για τα ευρήματα ο Δρ. Φαρσαλινός.

Ο επιστήμονας συνεχίζοντας, τόνισε πως πρέπει να είναι τελείως ξεκάθαρο, ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι ένα προϊόν που προτείνεται ως μια νέα συνήθεια για όλους, αλλά συνιστάται η χρήση του μόνο και αποκλειστικά στους καπνιστές ως εναλλακτική λύση για να μειώσουν ή να σταματήσουν εντελώς το κάπνισμα. «Βέβαια», υπογράμμισε, «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να διευκρινήσουμε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις από τη μακροχρόνια χρήση. Αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις της μακροχρόνιας χρήσης, αλλά τα επί του παρόντος διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν έντονα ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι κατά πολύ λιγότερο επιβλαβείς εναλλακτικές λύσεις σε σχέση με τα τσιγάρα καπνού».

Αναφερόμενος στις διεργασίες για θέσπιση κανονιστικού πλαισίου που θα ρυθμίζει την κυκλοφορία των ηλεκτρονικών τσιγάρων, ο Δρ Φαρσαλινός επεσήμανε την ανάγκη οι υγειονομικές αρχές να ρυθμίσουν αυτά τα προϊόντα, κατά τρόπο που να προωθεί και όχι να περιορίζει την διαθεσιμότητα και τη χρήση τους από τους καπνιστές, οι οποίοι δεν είναι σε θέση να σταματήσουν το κάπνισμα με τις εγκεκριμένες ιατρικές μεθόδους διακοπής του καπνίσματος. Αυτές οι εξελίξεις αποκτούν ιδιαίτερη σημασία σήμερα, δεδομένου ότι βρισκόμαστε προ σημαντικών νομοθετικών εξελίξεων σε ό,τι αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τόσο στην ΕΕ με την αναθεώρηση της Οδηγίας για τα προϊόντα καπνού, όσο και στην Ελλάδα, εν αναμονή της Υπουργικής Απόφασης που θα καθορίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την κυκλοφορία τους στην αγορά. Λάθος λοιπόν όλος αυτός ο πόλεμος από κάποιους για το ηλεκτρονικό τσιγάρο και για τις υποτιθέμενες παρενέργειές του! Πιθανόν πλέον να συστήνετε σύντομα και από τους επαγγελματίες υγείας ως μέσο για την διακοπή του καπνίσματος.

 

πηγή: msdhealthnews.gr

espa banners final