Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/nikoskex/public_html/plugins/system/nrframework/NRFramework/SmartTags.php on line 87
700.000 ασθενείς στην Ελλάδα και οι μισοί δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν ...

Τηλέφωνο

+30 23810 88.200

 

Τουλάχιστον 700.000 Έλληνες πάσχουν από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και το χειρότερο είναι ότι περίπου οι μισοί δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν. Το κύριο αίτιο της νόσου είναι το κάπνισμα όχι μόνο του τσιγάρου αλλά και άλλων ειδών καπνού (καπνός από καύση ξύλων, oι σκόνες και εισπνοή χημικών). Παρά τη μεγάλη επίπτωση της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, σε μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής δεν υπάρχει οργανική θέση πνευμονολόγου. Συγκεκριμένα, μεγάλα νοσοκομεία όπως το Ιπποκράτειο, το Αλεξάνδρα, το Αρεταίειο, το Αγ. Όλγα, το Τζάνειο, το ΚΑΤ και το Ασκληπιείο, δεν διαθέτουν πνευμονολόγο.

Αντίστοιχες ελλείψεις σε πνευμονολόγους παρατηρούνται σε μεγάλα νοσοκομεία της επαρχίας και στα Κέντρα Υγείας. Αυτό κάνει την ειδικότητα του Γενικού Ιατρού ακόμη πιο σημαντική διότι είναι ο μόνος ειδικός γιατρός της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που μπορεί να διαγνώσει και να τεκμηριώσει την νόσο με σπιρομέτρηση. Δυστυχώς οι περισσότεροι υποτιμούν τα συμπτώματα και τα αποδίδουν απλά στο τσιγάρο. Τα συμπτώματα της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας είναι ο χρόνιος βήχας, απόχρεμψη πτυέλων, δύσκολη αναπνοή στο ανέβασμα σκάλας ή στον ανήφορο και προοδευτική μείωση της αναπνευστικής λειτουργίας με αποτέλεσμα την δύσπνοια μετά από κάποια χρόνια. Φυσικά στο συντριπτικό ποσοστό της παρατηρείται σε καπνιστές. Ο χρόνιος επίμονος πρωινός βήχας δεν αποτελεί «φυσικό» επακόλουθο του καπνίσματος και δεν πρέπει να αφήνει τον καπνιστή αδιάφορο αλλά να αναζητήσει τον οικογενειακό του ιατρό όπου θα επιβεβαιώσει ή όχι την διάγνωση.
Τα προβλήματα των ασθενών με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια ανέλυσαν σε συνέντευξη Τύπου το προεδρείο της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας (Ε.Πν.Ελ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της ΧΑΠ στις 20 Νοεμβρίου.

πηγή: msdhealthnews.gr

espa banners final